διακρίσεις

03.03.11

Πριν από μερικούς μήνες παρακολούθησα την παρουσίαση της Microsoft στους προγραμματιστές για τα Windows Phone 7, και ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν πως σε ένα ακροατήριο 50 περίπου ανθρώπων οι γυναίκες δεν ξεπερνούσαν τις 5. Από τότε παρατηρώ το φαινόμενο περισσότερο και βλέπω πως και στους συνεργάτες μας αλλά και στα διάφορα τεχνικά forum οι γυναίκες είναι σημαντική μειονότητα. Χθες λοιπόν πέτυχα αυτό το banner The survey for people who make websites και έκανα κλικ πάνω του για να διαπιστώσω πως ο γυναικείος πληθυσμός στην παρουσίαση της Microsoft ήταν όντως αντιπροσωπευτικός, ίσως να ήταν και προς τα πάνω!

Δεν ξέρω αν στις γυναίκες δεν φαίνεται ελκυστική η ιδέα του να γράφουν κώδικα, ή αν το μικρό ποσοστό τους οφείλεται σε διάκριση εναντίον του ωραίου φύλου αλλά το ποσοστό των γυναικών developers, λέει η έρευνα, είναι κάτω από 8% ενώ στο σύνολο αποτελούν λιγότερο από το ένα πέμπτο των ανθρώπων που φτιάχνουν ιστοσελίδες. Η μοναδική κατηγορία στην οποία οι γυναίκες έχουν το ποσοστό που τους αξίζει είναι αυτή της σύνταξης όπου και ξεπερνούν λιγάκι το 50%

Αν λοιπόν ειστε γυναίκα προγραμματιστής και μας διαβάζετε θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να έχουμε τα σχόλιά σας περί του θέματος.

Διόρθωση Βιάστηκα και να που βρήκα περισσότερα σχετικά στοιχεία στην ίδια έρευνα! Μερικές σελίδες πιο κάτω δίνει την άποψη των γυναικών "που φτιάχνουν ιστοσελίδες" ως προς το αν υπάρχει διάκριση εναντίον τους λόγω του φύλου. Σύμφωνα με τα στατιστικά 1 στις 5 γυναίκες πιστεύει πως η καριέρα της έχει δεχτεί πλήγμα μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

Το ποσοστό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, και αν λάβουμε υπ' όψιν μας πως αν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες στο επάγγελμα θα ήταν και η αρνητική στάση απέναντί τους σπανιότερο φαινόμενο (άλλο να είναι ένας ή δυο διαφορετικοί στους 30 και άλλο να είναι 15 προς 15) με οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το (web) development να μην θεωρείται ελκυστικό από τις γυναίκες.

Comments

Tania: Γεια, γνώμη μου είναι ότι το επάγγελμα έχει απλώς "ταμπελωποιηθεί" ως αντρικό και αυτό είναι όλο. Έτσι οι γυναίκες δε στρέφονται προς τα εκεί όταν είναι η ώρα να πάρουν μία κατεύθυνση ακόμα κ αν ανήκουν στον IT χώρο, για λόγους όχι ουσιαστικούς, μάλλον υποσυνείδητους - αντανακλαστικούς. Μου είναι κάπως δύσκολο να δεχτώ πως απλώς δε τους φαίνεται ελκυστική η ιδέα του κώδικα,(αν κ αυτό δηλώνουν), γιατί έχω πολύ διαφορετική άποψη. Τώρα σχετικά με τον σεξισμό στο χώρο μπορώ να βροντοφωνάξω "TRUE". Υπάρχει και με το παραπάνω,πολλές φορές σε πνιγερό βαθμό, αλλά δε θα προτιμήσω να μην επεκταθώ.