υποστήριξη φυλλομετρητών

25.02.10

Η υποστήριξη πολλών φυλλομετρητών έχει γίνει πλέον πονοκέφαλος για τους web developers. Ευτυχώς το μαύρο πρόβατο της συμβατότητας Microsoft Internet Explorer έχει βελτιωθεί σημαντικά στην τελευταία έκδοση, και η MS υπόσχεται ακόμα καλύτερη συμβατότητα με τα πρότυπα του W3C – του αρμόδιου οργάνου για την προτυποποίηση στο Internet – στην επερχόμενη έκδοση 9.

Kαθώς ο Internet Explorer 7 έχει ακόμα σημαντικό αριθμό χρηστών και σημαντική διαφορά στη συμπεριφορά από τους υπόλοιπους, είναι φρόνιμο μία καλή σελίδα να τον υποστηρίζει.

O Internet Explorer 8 στο IE8 Standards Mode συμπεριφέρεται πλέον πολύ κοντά στα πρότυπα του W3C και σπάνια χρειάζεται ειδική μεταχείριση

Ο firefox στη Ελλάδα είναι ο πιο διαδεδομένος browser και σαφώς πρέπει οι σελίδες να λειτουργούν σωστά σ’αυτόν.

Ο Google chrome αν και ανερχόμενος δεν έχει ακόμα την βάση χρηστών που θα τον κάνει να απειλήσει τους ΙΕ και FF, ενώ ο safari περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους χρήστες Mac που είναι ένα μικρό ποσοστό των συνολικών χρηστών υπολογιστών. Οι δύο αυτοί browsers χρησιμοποιούν την μηχανή απεικόνισης WebKit, και έχουν πολύ παρόμοια συμπεριφορά με τον Firefox.

Ο Opera, ένας από τους παλαιότερους browsers που κυκλοφορούν (έχει ήδη φθάσει την έκδοση 10) έχει ακόμα μικρότερη βάση χρηστών παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει δεκάδες δυνατότητες που οι υπόλοιποι φυλλομετρητές δεν έχουν, και παρά τις φήμες ήταν αυτός που δημιούργησε τα tabs και άλλα πολύ συνηθισμένα features.

Ο IE6 είναι πλέον πολύ παλιός, και δεν υποστηρίζεται πια ούτε από τους κολοσσούς Google και Microsoft.

Μια καλή λύση για να υποστηρίζετε τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, είναι να δημιουργήσετε το site εξ’ αρχής, σε δύο εκδόσεις, μία για ΙΕ6 και μία firefox. Η έκδοση για ΙΕ6 θα παίζει χωρίς προβλήματα σε ΙΕ7 και εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων η έκδοση για firefox θα λειτουργεί σε όλους τους υπόλοιπους browsers. Το αρνητικό στην περίπτωση αυτή είναι πως για να λειτουργήσει στο site σε ΙΕ7 θα πρέπει να του δώσετε την εντολή να λειτουργήσει σε IE7 quirks mode που προσομoιώνει τη λειτουργία του ΙΕ6 χάνοντας έτσι την δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών που πρωτοεμφανίστηκαν στον IE7 και μπορούν να δώσουν μια πιο σύγχρονη όψη στη σελίδα σας.

Εμείς στην outofbounds συστήνουμε τους χρήστες με ΙΕ6 να αναβαθμίσουν (η αναβάθμιση είναι δωρεάν από τη Microsoft, ή να χρησιμοποιήσουν κάποιον από τους άλλους φυλλομετρητές – είναι όλοι δωρεάν) και δεν υποστηρίζουμε το φυλλομετρητή αυτόν, ώστε να μπορούμε να δώσουμε βάση στην καλύτερη λειτουργία και οπτική των σελίδων σε σύγχρονους browsers.