ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ | ΤΑ 3 ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ

16.02.17


Το ίδιο ακριβώς βλέπω να συμβαίνει και στην κατασκευή ιστοσελίδων!
Μετά από 8 χρόνια εμπειρίας θα σας εξηγήσω λίγο πως βλέπω εγώ τα πράγματα.
Λοιπόν υπάρχουν 3 ειδών εταιρίες software.
Ας πούμε για παράδειγμα θέλετε να φτιάξετε ένα website.
Υποσημίωση: Υπάρχουν έτοιμα συστήματα κατασκευής ιστοσελίδων wordpress, joomla, drupal και πολλά άλλα.
1 είδος επαγγελματία (Γουρουνάκι 1) ενδεικτικά 600€

Τι έκανε το πρώτο γουρουνάκι? έφτιαξε το σπιτάκι του από άχυρο. Άρα τι κέρδισε? ΧΡΟΝΟ! Ο χρόνος τι είναι? ΧΡΗΜΑ!
Αντίστοιχα λοιπόν αυτού του είδους οι "επαγγελματίες" σου εγγυόνται ότι θα σου φτιάξουν αυτό που θες ας πούμε με 600€.
Χρησιμοποιούν λοιπόν ένα έτοιμο σύστημα και σου φτιάχνουν το website σου. ( Αυτό το έκανα όταν ήμουνα φοιτητής στα μέσα της σχολής. )
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις να το κάνεις. Τι κερδίζει ο "επαγγελματίας"? Χρόνο άρα Χρήμα. Με αυτά τα συστήματα μπορεί να κατασκευάζει websites σε 4-5 μέρες το κάθε ένα.

2 είδος επαγγελματία (Γουρουνάκι 2) ενδεικτικά 900€

Το δεύτερο γουρουνάκι έφτιαξε το σπιτάκι του από ξύλα.
Αυτούς του είδους οι “επαγγελματίες” σκέφτηκαν πως θα μειώσω το κόστος?
Θα στέλνω όλες τις δουλειές μου σε χώρες με πολύ χαμηλούς μισθούς.
Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι η συννενόηση που γίνεται είναι εντελώς λάθος. Αλλά θέλεις εσύ άλλα φτιάχνουν στο site σου. Είναι σαν να παίζουμε το χαλασμένο τηλέφωνο.

3 είδος επαγγελματία (Γουρουνάκι 3) ενδεικτικά 1200€

Το τρίτο γουρουνάκι έφταξε το σπίτι του από τούβλα.
Οι επαγγελματίες αυτοί σου φτιάχνουν το site σου CUSTOM. Τι σημαίνει όμως αυτό?
Το φτιάχνουν όλο από την αρχή σύμφωνα με τις προδιαγραφές σου. Ο κώδικας αυτός είναι γραμμένος μόνο για εσένα και δεν τον βλέπει κάνείς άλλος. Ναι είναι λίγο πιο ακριβό αλλά έχεις μία πολύ σοβαρή δουλειά και το κεφάλι σου ήσυχο. Είμαι περήφανος που από την αρχή της εταιρίας μας δεν μας έχουν hackarei κανένα website!

Πλεονεκτήματα έτοιμων συστημάτων

α) Γρήγορη κατασκευή με τη διδικασία installation (Πατάμε 10 κουμπιά next και ΜΠΟΥΜ έτοιμο το site). Άντε να αγοράσουμε κι ένα σχεδιαστικό να φαίνεται όμορφο.
β) Ευκολία στην επεκτασιμότητα. Υπάρχουν πάρα πολλά έτοιμα υποσυστήματα του συστήματος που χρησιμοποιείς και μπορείς να πληρώσεις ένα μικρό ποσό για να τα αποκτήσεις.
Ας πούμε ότι θέλεις ένα slider στο site σου. Κάνοντας ένα search βρίσκουμε έτοιμους 5 sliders και διαλέγουμε ποιον να αγοράσουμε. Το κακό εδώ είναι ότι εάν ζητήσεις παραμετροποιήσεις σε αυτόν θα σου πει η εταιρία --Αααα! εγώ δε μπορώ να το κάνω.

Μειονεκτήματα έτοιμων συστημάτων

α) ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ OPEN SOURCE
Όλος ο κώδικας αυτού του συστήματος είναι άμεσα διαθέσιμος παγκοσμίως! Μπορείτε να διαβάσετε τι σημαίνει open source εδώ
Ας πούμε ότι το website σου φτιάχτηκε σε joomla.
Τι σημαίνει όταν η εταιρία joomla βγάλει updates? Ή ότι έφτιαξε κάτι καινούργιο ( πολύ καλό αυτό για εμάς ) Ή ότι διόρθωσε μία τρύπα ασφαλείας!!! Άρα εάν δεν κάνεις τα updates μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να σου hackaroun το site σου!!! Οπότε τι κατάφερες? Να πληρώσεις κάτι σχετικά φτηνό αλλά πόση ζωή θα έχει? Επιπλέον, οι περισσότερες εταιρίες επεμβαίνουν μέσα στον κώδικα του συστήματος για να σου φτιάξουν κάτι που τους ζήτησες και μετά δε μπορούν σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να κάνουν updates γιατί θα χαλάσουν αυτά που είδη φτιάξανε!!!

Όχι αυτό είναι πλεονέκτημα! ΝΑΙ συμφωνώ αλλά να το χειρίζεσαι σωστά. Εγώ προσωπικά όλα όσα χρησιμοποιώ είναι open source. Χωρίς το λογισμικό ανοικτού κώδικα θα ήμασταν ακόμα πολύ πίσω.

β) Το website σου θα έχει μπερδεμένα Ελληνικά με Αγγλικά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά είναι έτοιμο και είτε βαρέθηκε να κάνει σωστά τις μεταφράσεις η εταιρία είτε της δεν τις είδε. Σε πόσα eshops έχετε μπει που είναι στα Ελληνικά και λένε “add to card” Ήμαρτον.

γ) Αυτά τα συστήματα είναι φτιαγμένα για να παράγεις κάθε είδους site (για φωτογράφους, ειδησεογραφικά, για γιατρούς, …) άρα όταν φτιάχνεις ένα site για εσένα υπάρχει πάρα πολύ κώδικας που δουλεύει ενώ σου είναι άχρηστος! Άρα είναι πιο αργό το site σου!

Εμείς στην http://outofbounds.gr όλες οι δουλειές που κάνουμε είναι custom. Πιστεύουμε πως αν ο πελάτης μας πετυχαίνει, πετυχαίνουμε κι εμείς!